Огляд російських дитячих літературних премій

0
3

Про існуючих дитячих преміях, про те, для чого потрібні літературні премії взагалі і дитячі премії зокрема, розповідає письменник Андрій Жвалевский.

З точки зору ринку літературні премії, здається, не надто потрібні. В одному з галузевих доповідей «Книговидання в Росії» були проаналізовані фактори, які впливають на вибір і придбання книги. Фактор «Книга – володар призу або з шорт-листа конкурсу» опинився лише на 14-му місці за важливістю. Рейтинг він мав всього 3,4 (для порівняння: «Добре знайомий автор» отримав рейтинг 7,0).

Разом з тим преміальна система — це своєрідний табель про ранги, оцінна шкала. Це такий квазиобъективный «градусник», який вимірює літературна якість і задає орієнтири. Тому без великої кількості різноманітних літературних конкурсів не може бути повноцінного літературного життя. Простіше кажучи, премії допомагають зрозуміти, що таке добре і що таке погано в літературі. Але найважливіше — премії відкривають світові нові імена. Журі як би говорить: «Ось цього автора варто почитати, він виділяється серед собі подібних».

Якщо «дорослих» премій завжди було достатньо (трохи не написав «досить багато»), то з дитячими ще недавно все було дуже погано. У фундаментальній праці Сергія Чупринина «Російська література сьогодні: Великий путівник» (М.: Час, 2007) згадано лише п’ять таких премій: «Заповітна мрія», «Аліса», «Червоні вітрила», імені Гріна та імені Маршака, причому тільки «Заповітна мрія» удостоєна окремої статті. Минуло менше десяти років, і сьогодні в довідниках можна створювати окремий розділ «Дитячі премії». І це при тому, що «Заповітна мрія» та «Червоні вітрила», на жаль, канули в Лету.

Які з літературних конкурсів детлита сьогодні найважливіші? Тут можна сперечатися. А щоб спір якось структурувати, пропоную розділити премії за віком.

Для самих маленьких

Зовсім дитяча література (те, що читають дошкільнята і молодші школярі) — це вірші. Причому набір цих віршів змінюється дуже повільно: Чуковський і Маршак так само актуальні, як 70 років тому, то ж відноситься до «Дяді Стьопі» і десятку кращих віршів Барто. Тому й «малышовые» літературні конкурси не дуже резонансні. Всі чекають «нову Барто» (нового Чуковського чекати безглуздо) — і чекати можна довго. Хоча в останні роки з’явилося кілька чудових поетів для самих маленьких: Анастасія Орлова, Христина Стрельникова, ще кілька авторів. Але попроси навскидку назвати премії, серед лауреатів яких потрібно шукати свіжих «малышовых» поетів — згадається імені Маршака, Чуковського… Дуже своєрідна премія Ренати Мухи. Власне, все. Є ще кілька премій регіонального масштабу, інтернет-конкурси та «міжсобойчики», але розмова про них давайте винесемо за дужки.

Вручення премії імені Маршака Галині Дядькової

Лауреатами Маршаковской і Чуковской премій ставали Андрій Усачов, Галина Дядькова, Марина Бородицкая, Михайло Яснов… Хороші автори, що і говорити. Але тільки хіба що Галину Дядькова можна віднести до «нової хвилі» дитячих поетів. Премію Ренати Мухи отримували менш відомі — Дмитро Сиротін, Андрій Сметанін, Галина Ільїна, Радченко Надія, Наталія Іванова — але, на жаль, цю премію ніяк не можна назвати широко розрекламованої і представницької.

Для не самих, але маленьких

Окремо варто виділити премії, так би мовити, «межвозрастные». Тобто ті, де є номінації і для малюків, і для старших дітей. Тут відразу згадується «Нова дитяча книга» — проект видавництва «Росмен». Цікава ця премія тим, що створена з комерційним прицілом. Правда, на нещодавньому круглому столі, присвяченому форматів дитячої літератури, директор видавництва Борис Кузнєцов зізнався, що поки він тільки вкладає в пошук нових авторів. З іншого боку, успіх першого лауреата «Нової дитячої книги» — «Часодеев» Наталії Щерби — говорить про ринковий потенціал таких конкурсів. За останні кілька років «НДК» дуже сильно підняла свій рейтинг, хоча її лауреати не надто добре відомі широкій публіці: Олександр Ягодкіна, Юлія і Костянтин Снайгала, Євгенія Шляпникова, Наталія Поваляєва, Олена Явецкая та Ігор Жуков, Олександр Андерсон… Навіть Анастасія Орлова і Валерій Роньшин, які вже далеко не новачки, — сильно поступаються в популярності Усачеву або Яснову.

Є ще Корнейчуковская премія, що вручається на фестивалі «Зелена хвиля» в Одесі. Але і її лауреати не на слуху: Тамара Нестеренко, Юрій Нікітінський, Тетяна Корнієнко, Станіслав Бондаренко, Микола Возіянов.

Підліткові премії

Ось тут ми підходимо до найцікавішого. Література для підлітків у нас довгий час взагалі ніяк не оцінювалася. Першою спробою навести преміальний порядок стала «Заповітна мрія», яка за чотири роки існування відкрила багато імен: Микола Назаркін, Світлана Лаврова, Фред Адра, Едуард Вєркін, Тамара Міхеєва, Діна Сабітова, Юлія Кузнєцова. Саме тут засяяла зірка Катерини Murašovoj. Не образили і маститих Бориса Мінаєва з Валерієм Воскобойниковым, а також полумаститых Артура Гиваргизова зі Станіславом Востоковим.

На жаль, життя «Заповітної мрія» обірвалася з об’єктивно-суб’єктивних причин. В певній мірі її спадкоємицею стала премія «Книгуру» — найпомітніша сьогодні премія підліткової літератури. Справа навіть не в тому, що цей проект підтримує Роспечать, а в її початкової націленості на підліткову аудиторію. Дорослі експерти вибирають тільки довгий і короткий список, остаточний вибір переможців відбувається тільки в Інтернеті і тільки силами підліткового журі. Я добре знайомий і з організаторами, і з експертами цього конкурсу, тому можу сказати: тут все по-чесному. Лауреати всіх чотирьох сезонів — Ий ен, Едуард Вєркін, Світлана Лаврова, Юлія Кузнєцова та ін — дійсно подобаються читачам у віці від 12 до 17 років. Приємно, що організатори не бояться викладати тексти фіналістів в Інтернет на загальне схвалення. Подвійно приємно, що видавці після цього не бояться видавати ці книги. З шести переможців перших двох сезонів у номінації «Художня проза» книжками вийшли п’ять. Номінації «Научпоп» пощастило менше, але хто сьогодні взагалі видає науково-популярну літературу для дітей, крім «ВТМ»? Додатковий плюс премії — постійне прагнення побільше розповісти про неї не тільки в Інтернеті, але і в реальному світі. Експерти та організатори мало не безперервно їздять по містах і селах, зустрічаються з бібліотекарями й читачами, які беруть участь у всьому, в чому можна. Наприклад, на виставці в Гонконзі Росія була представлена всього декількома десятками книг, але для лауреатів «Книгуру» там знайшлося місце.

Але «Книгуру» не самотня на цьому полі. Ще кілька підліткових премій з’явилося в останні десять років. Що цікаво, кожну з них засновували, тому що «в країні зовсім немає конкурсів для літератури для підлітків».

Наприклад, премія імені Сергія Михалкова була створена особисто класиком радянської дитячої літератури. Проводиться раз на два роки, з великим розмахом, солідним бюджетом і… мінімальним резонансом. Наприклад, пошук в Яндекс.Новини зі словами «премія імені михалкова» дає всього 52 результату. Для порівняння — по слову «Книгуру» ви отримаєте майже п’ять сотень результатів, хоча «Михалковка» стартувала в 2007 році, а «Книгуру» — в 2010. Справа явно не в нестачі фінансування (я був на банкеті премії Михалкова), але у відсутності бажання чи вміння займатися піаром. Список лауреатів «Михалковки» викликає змішані почуття. Тут є і відомі в детлитовском співтоваристві автори (Тамара Міхеєва, Едуард Вєркін, Наталія Волкова, Ганна Нікольська), і хороші, але не зовсім дитячі письменники (Ірина Богатирьова), і особистий друг Микити Сергійовича Михалкова Олександр Адабашьян.

Церемонія вручення премії ім. С. Міхалкова

Ще одна «іменна» підліткова премія — імені Владислава Крапівіна — багатством бюджету похвалитися не може. Минулого року її проведення було під загрозою зриву, добре, що в останній момент допоміг губернатор Свердловської області. Але зате цей літературний конкурс демонструє хорошу динаміку. Він стає все більш відомим, а його лауреати — все більш визнаними. В сезонах 2006, 2007 і 2008 років ви навряд чи побачите відомі імена. Виняток — Альберт Ліханов і (з деякими застереженнями) Олена Габова. Але в сезонах 2010-2012 серед переможців все частіше зустрічаються автори «з біографією»: Олена Ракітіна Юлія Кузнєцова, Катерина Каретникова, Павло Калмиков, Наталія Євдокимова, Наїль Ізмайлов, Едуард Вєркін. По-моєму, це єдина регіональна премія (я не тільки дитячі маю на увазі), яка настільки відома по всій Росії.

Останньою в цьому списку можна згадати премію імені Олександра Гріна. Хоча заснована вона раніше інших, у 2000-му році, але так і залишилася кулуарної. Може бути, справа в тому, що її традиційно вручають письменникам не просто відомим, а прославленим (Ліханов, Крапівін, Буличов, Железников, Лук’яненко і т. д.). У результаті премія Гріна зовсім не виконує функції представлення світу нових авторів. Але і такі, монументальні, премії в детлите теж потрібні.

Дитячі «філії» «дорослих» премій

Останнім часом стало модно додавати «дитячі» у номінації «дорослі» премії. Це поки що призводить до, скажімо так, несподіваних результатів.

Першою на веління часу відгукнулася «Ясна поляна», яка в минулому році оголосила номінацію «Дитинство. Отроцтво. Юність». Вже з назви можна було припустити, що організатори не зовсім точно розуміють, що таке дитяча література і чим вона відрізняється від літератури про дітей (тому що праця Лева Миколайовича «Дитинство. Отроцтво. Юність» ніяк не є читанням для юних, і що воно робить у шкільній програмі, залишається тільки гадати). Результат вийшов відповідний — перше місце посіла прекрасна, але зовсім не дитяча книга Андрія Дмитрієва «Селянин і тінейджер». Організатори схопилися за «тінейджера» у назві, щоб виправдати свій вибір, але, на жаль, цього «тінейджеру» в книзі вже минуло 18, і він косить від армії. Правда, у другому сезоні журі, здається, врахувала уроки, і в короткому списку «дитячої» номінації фігурують автори вже «дитячі»: Едуард Вєркін, Марія Мартиросова і Юрій Нечипоренко.

Андрій Дмитрієв, фото з сайту премії «Ясна поляна»

Навесні 2013-го наприклад «Ясної поляни» вирішила наслідувати премія «НІС». Досить раптово і дуже амбітно її засновники заявили «У «дорослій» літературі за останні два десятиліття сформувалася своя система премій і оцінок, чого не можна сказати про «дитячих» преміях в цій області. В спецпроекті «Baby-НІС» журі премії разом з експертами і глядачами зроблять спробу визначити головну дитячу книгу останнього десятиліття». 20 лютого оголосили, а вже 23 квітня краща книга десятиліття була визначена. Питання викликав вже короткий список, в якому разом з відомими письменниками (Діна Сабітова, Артур Гиваргизов, Дарина Вільке, Сергій Сєдов, Катерина Мурашова) виявилися автори, чиї прізвища представників літературної спільноти не говорили майже нічого (Світлана Мосова, Ірина Наумова, Наталія Нусінова). Але найцікавіше почалося після оголошення переможця. Зрозуміло, «Семен Андрійович. Літопис в карлючках» — чудовий витвір, але, по-перше, не призначене безпосередньо дітям, по-друге, «Манюня» (яку теж номінували) ще дивніше. Не знаю, чи повторять цей експеримент організатори «НОСа». Якщо так, то залишається побажати їм більш компетентного журі — з попереднього складу до дитячої літератури не мав безпосереднього відношення, здається, ніхто.

Можна було б розповісти ще про одну «дитячої» номінації — «Разом з книгою ми ростемо» (національний конкурс «Книга року»), але це змагання не стільки авторів, скільки видавців.

За дужками

Вище ми домовилися винести за дужки премії і конкурси, які проводяться в Інтернеті або схожі на міжсобойчики. Згадаю про них конспективно в алфавітному порядку.

«Аліса» — премія за кращий фантастичний твір для дітей. Вручається на «Росконе» серед інших «цяцьок», як фантасти називають свої численні премії. Заснована Кіром Булычевым, після його смерті вручається його вдовою, Кірою Олексіївною.

«Вибір» — конкурс був оголошений півтора роки тому видавництво «Самокат», «Новою газетою» і журналом «Палітурка», але поки вдалося сформувати тільки довгий список.

«Золотий Дельвиг», що проводиться «Літературною газетою», серед іншого, вручається і в номінації «Дитяча і юнацька література».

Імені А. Н.Толстого — проводиться з 2005 року Спілкою письменників Росії та Товариством дитячих і юнацьких письменників Росії.

Книжкова Премія Рунета, що проводиться магазином «OZON», має і дитячу номінацію.

«Короткий дитячий твір» — конкурс, який проводить книжковий проект «Настя і Микита». Він орієнтований в основному на початківців авторів.

Рада з дитячої книги Росії, строго кажучи, не преміальна структура, але саме він висуває претендентів на міжнародну премію імені Андерсена.

«Read Up» — «книжкова» номінація фестивалю «Старт Ап». Переможці визначаються в результаті інтернет-голосування.

Крім того, премію Уряду РФ в галузі культури у 2012 році отримав дитячий поет Михайло Яснов за книгу «Дитячий час». Навесні з’явилося повідомлення, що Президент Росії заснував «три премії в області літератури і мистецтва, лауреатами в яких можуть стати автори творів для дітей та юнацтва», але подробиці досі невідомі.

Особлива розмова — про читацьких преміях. Їх організовують здебільшого бібліотекарі, але голосують самі діти. Це «Книга року», що вручається московської бібліотекою імені Гайдара, почесні знаки «Подобається дітям Ленінградської області» і «Подобається дітям Бєлгородської області», а також «Книга року: вибирають діти», яка є російським варіантом всесвітньої премії сhildren’s Choices. На мій погляд, такі премії — найдорожчі для письменника.

Якщо когось забув, вибачайте.

Отже

Премій в галузі дитячої літератури не так щоб ні. Але і не занадто багато. Можна створити ще кілька десятків літературних конкурсів — і все буде мало.

Головна біда більшості дитячих премій, як мені здається, — відсутність розголосу. У багатьох випадках немає сайтів, слабка підтримка в соцмережах, невміння привертати увагу ЗМІ. Єдине виключення — «Книгуру», але і там не все безхмарно в сенсі піару.

Можливо, тому навіть всередині літературного співтовариства досі є відчуття, що «дитячий» преміальний процес знаходиться в зародковому стані.

Але за останні 6-7 років ситуація помітно покращилася і, будемо сподіватися, продовжить поліпшуватися далі.

Андрій Жвалевский, спеціально для KidReader.ru