Планета Земля методом занурення — рецензія на книгу «Карти» А. і Д. Мизелиньских

Карти. Подорож в картинках по континентах, морів і культур

Мизелиньские Олександра і Даніель
    Мизелиньские Олександра і Даніель
    Самокат
    833 руб.
    939 руб.

Деякі речі — не просто речі. Вони — своєрідні шестерні. Одна-більше, інша менше. Золотиста шестірня, потужна з нержавійки, зовсім крихітна — вони чіпляються один за одного зубчиками і крутять величезну машину дитинства. Телескоп біля відкритого вікна. Якір на сорочці. Санки і хрусткий сніг. Новенькі ковзани, запах купленої книги, з вітерцем на велосипеді з гірки, справжній Дід Мороз, солодка вата, відпрасована шкільна форма… І ще мрії — про кораблях і далеких країнах, про подорожі і пригоди.

Дитинство — складний механізм. Буває, не вистачить пари яких-небудь простеньких гвинтиків — і не запуститься двигун зацікавленості, не проросте насіння майбутньої професії… Дуже часто тими, ким ми стаємо, ми зобов’язані хорошим вчителям. Буває, це відбувається завдяки навіть одному слову, сказаному в потрібний момент. Мені пощастило з вчителем російської мови і літератури. І зовсім не пощастило з біологією і географією. На біології я завалила іспит, не зумівши відповісти на питання: «Чим відрізняється хвіст моржа від хвоста тюленя?». Пізнання в географії і в дорослому віці настільки мізерні, що, коли мені запропонували з’їздити в Красноярськ, я запитала: «А це далеко?». «Та ні, — відповіли мені, — усього чотири години на літаку».

Я, напевно, не стала б такою невігласом, будь у мене в дитинстві «Карти» польських ілюстраторів Олександри і Даніеля Мизелиньских. Ця книга велика, дивовижна, чарівна — їй можна дати мільйон чудових епітетів і не втомлюватися милуватися нею. Великий формат, сіруваті сторінки, схожі на карти захованих скарбів, Вона — той самий гвинтик дитинства, з яким все закрутиться. І будуть рости не тільки нові Амудсены і Беринги, але і Пушкіни з Лермонтовыми, Павлови й Ейнштейни. Тому що слабка машина дитинства крутить лише одну грань, а потужна — така, як ця книга здатна вертіти всесвіт.

«Карти» повинні бути у кожної дитини. Це одна з тих книжок, якими незмінно захоплюються дорослі, але сильне дію вона виробляє саме в дитинстві. Вона відкривається картою світу, а потім, розворот за розворотом, ми подорожуємо по різних країнах. І не просто перегортаємо сторінки. Кожен розворот занурює нас в країну, дає особливим повітрям подихати, скласти один до одного всі особливості і визначні пам’ятки і відкрити для себе Норвегію, Австрію, Італію, Індію, Японію… Ніякі тексти про країни не зроблять це краще подібних ілюстративних презентацій. На карту і поряд з нею нанесені пам’ятки, позначені види звичайних для країни тварин і рослин, показані типові представники місцевого населення… Наприклад, Росію представляють дівчина Олена і молодий чоловік Володимир (не будемо звинувачувати авторів книги в політкоректності). А крім цього на карту нанесені різноманітні особливості, навіть найдрібніші. Аж до улюбленої їжі жителів країни і прямокутного трикутника.

Пізнавальні книги не повинні бути нудними — це запорука зацікавленості читачів. Якщо популяризується науковий текст, то він повинен бути викладений неодмінно художньою мовою. Олександра і Даніель Мизелиньские вибрали жартівливий тон подачі матеріалу і забезпечили карти кілька анімаційними ілюстраціями з підписами. І вони не прогадали — з безлічі деталей створюється дуже точна картинка, одна шестірня знову крутить іншу, і весь світ оживає.

Хлопчик в одній школі, побачивши цю книгу, з придихом сказав: «Ну, п’ятірка з географії мені забезпечена!». І його захоплення — навіть не з приводу можливої «п’ятірки». Він, люблячий читати дитячого Хокінга, знає, як мало випускається цікавою науково-популярної літератури. А тим більше — сучасної науково-популярної літератури! Подібний географічний атлас вже виходив раніше — багато хто пам’ятає чудову книгу 1987 року випуску «Світ і людина». На обкладинці смішні хлопчик з дівчинкою обіймали земну кулю, а далі — розповідали про нашу планету, повітрі та воді, показували картки. Ще був цікавий телевізійний проект під назвою «Це мій дім», де в короткому фільмі діти розповідали про свою буденного життя, тим самим розкриваючи особливості різних країн. Але «Карти» Мизелиньских — це дійсно щось особливе. Таємниче, путешественское, пробирающее до тремтіння. До цієї книги хочеться ставитися з особливою повагою, як ніби ти торкаєшся до якоїсь таємниці, яку розкривають тобі одному.

Книга ніби говорить тобі: вперед, мій друг! Настав час вирушити в дорогу! Візьми великий рюкзак, набери сушок, тушонки, візьми теплу шапку і літні шльопанці. Перед тобою весь світ. Іди ж!

Але ти, замість рюкзака взявши в руки книгу, можеш лише видихнути: «Ось це так»…

Наталія Євдокимова, спеціально для KidReader.ru.

Деякі речі — не просто речі. Вони — своєрідні шестерні. Одна-більше, інша менше. Золотиста шестірня, потужна з нержавійки, зовсім крихітна — вони чіпляються один за одного зубчиками і крутять величезну машину дитинства.