Поетичний список робочих професій — рецензія на книгу І. Бродського «Робоча абетка»

Робоча абетка

Йосип Бродський
    Олейников Ігор Юлійович
    Акварель
    260 руб.
    269 руб.

Кожна нова публікація віршів Йосипа Бродського — а тим більше, віршів для дітей — заслуговує того, щоб на неї звернули увагу. Пару років тому видавництво «Азбука» випустило подарункове видання «Балади про маленькому буксирі» — вже стала знаменитої книги Бродського — з чудовими ілюстраціями того ж Ігоря Олейникова; сьогодні до «Балади» приєднується «Робоча абетка», і два ці видання безумовно римуються один з одним і можуть стати окрасою будь-якої домашньої бібліотеки.

«Робоча абетка» не тільки книга-альбом, але і книга-гра: юному читачеві пропонується і почитати вірші, і поміркувати над ілюстраціями, а ще включитися в гру і знайти на кожному розвороті максимальну кількість предметів на відповідну літеру алфавіту; і можна навіть відшукати що-небудь намальоване художником, що не увійшло в список підказку в кінці книги.

«Робоча абетка» — перш за все книга художника; поетичні тексти займають в ній вторинне місце. Написана півстоліття тому двадцятитрирічним Бродським, вона не належить до вершин його поезії. Поклавши руку на серце, зізнаємося: у ній багато виробної, іноді — натужного, не завжди точного. Але Бродський є Бродський — йому не обійтися без блиску, а читачеві — без захоплення:

Хвилі ходять по сорочці,

дим від цигарки,

якоря блищить на пряжці.

Хто йде? МАТРОСИ.

У всякому разі, що безумовно виглядає сьогодні більш ніж злободенно, — у книзі зібрано перелік робітничих професій, які хоча б в чотирьох рядках так чи інакше оспівані автором, художник же включив кожну професію в свою гру, на мій погляд, дуже захоплюючу і естетично вивірену. Залишається лише відкрити книгу і в цьому переконатися.

Михайло Яснов, спеціально для KidReader.ru

Кожна нова публікація віршів Йосипа Бродського — а тим більше, віршів для дітей — заслуговує того, щоб на неї звернули увагу.