Повернення доблесного лицаря — рецензія на книгу Андрія Усачова «Бова-королевич»

2

Бова-королевич

Усачов Андрій Олексійович
    Рябініна Лариса
    Росмэн
    265 руб.

Цю обкладинку я вихопив оком в анонсах відразу. Складне поєднання традиційних лубочних квітів, повтор знаменитого білібінського прийому «мініатюр», які винесені на обкладинку і утворюють рамку для центральної картини, і, звичайно, стиль — теплий, трохи наївний стиль лубка. Точніше, тонкої стилізації під лубок, адже не можна оживити пішла традицію. Можна творчо переосмислити, дати їй життя на новому витку.

У всякій культурі багато пластів і течій, культура є складний організм, океан можливостей і вірогідностей, і час від часу він піднімає на поверхню ті чи інші образи. Відповідаючи викликам часу або відкриваючись шукає поглядом художника.

Усачевский і рябининский Бова (а художник тут повноправний співавтор книги) — як раз такий випадок. Не можна не порадіти, що текст, який був в масовій культурі російського народу протягом останніх 300 років, повертається.

Раз океан, значить, все пов’язано. Ось середньовічна жесту, пісня про діяння, типичнейший зразок французького героїчного епосу подорожує по Європі, відбиваючись у дзеркалах англійської, ірландської, валлійського мов. Ось до кінця XII століття лицар «Мев з Антона» добирається до Італії, де у венеціанському діалекті обертається в «Бово д Антона».

Від Венеції до Хорватії — 100 миль через Адріатику, а кого закачує, по березі пройдуть. Везуть вино, зерно, оливки, книги. Переклад сербо-хорватська — майже путівка в Русь, мови тоді були ближче, а світ куди ширше. За три століття історія допленталася до наших теренів. Обрусів лицар Мев в руках «фряжских різьблених справ майстрів», став Бовой-королевичем. Понесли його історію на лубочних аркушах книгоноші по всіх куточках Московської Русі. І закрутився сюжет в жорнах вже нашої культури.

Ось Марія Ганнібал, бабка Пушкіна, розповідає йому казку про Бове, тут же, на одному історичному відтинку, буквально під боком, Радищев в перший раз перелагает Бову билинним оповіддю. Ось і сам підріс Пушкін-ліцеїст пробує ще незміцнілих пером розписати цю історію по-новому, по-вольтерьянски іронічно. Не виходить, і геній нашої словесності жартома дарує її Батюшкову (якою той не користується), залишаючи собі на втіху жменю імен-образів. Звідси, з Бови, і пушкінський Гвідон, і цар Салтан, і злий цар Дадон, у Бове один з коренів нашого дитячого «золотого запасу».

А колеса все крутяться, змінюється народ, змінюється сама історія, і хто знає, до чого призвело б природний розвиток подій нашого славного лицаря, але живе протягом народного життя припиняється в жовтні 17-го (за новим стилем).

Як Петро перекинув для наступних поколінь середньовічну Русь у смутно угадываемую безодню, де ворочались так давили один одного божевільні, схожі один на одного як близнюки, бородані в смішних костюмах і скакали розкосі орди у малахаях, так більшовики перекинули в культурне небуття всю історію імператорської Росії. Життя радянська творилася з нової, нечуваної руки, і місця Бове-королевичу у світлому майбутньому не знайшлося.

Пам’ятали про нього лише старики, природним і неприродним чином убывавшие в Росії радянської, літератори, фахівці-філологи, та осколки царської Росії, розлетілися по всьому світу. Один з таких уламків, Олексій Ремізов, самобытнейшей природи російський письменник, у середині століття XX-го обернувся до Бове, змахнув пил з давнього сюжету і спробував розгледіти в поблекших рисах народної казки високу, античного розмаху, трагедію. Але його версія, хоч і стала частиною російської літератури, все ж завмерлий культурний механізм не запустила. Її діткам не почитаєш, не промугикаєш.

Останньою спробою стало прозовий перекладення Бови письменником і перекладачем Леонідом Яхниным в кінці 70-х. Дивним чином про цю версію я знаю найменше, вона промайнула майже непоміченою, хоча, як кажуть читали, річ гідна.

Час йде, і ось підводне протягом культури виштовхує історію на поверхню. Усачевский Бова адже писався не на замовлення видавництва, Усачов підсік і витягнув цей сюжет своїм внутрішнім чуттям ще років п’ятнадцять тому, і текст лежав, лежав, лежав, чекаючи відмашки часу. Тепер можна, скачи, лицар.

Ларисі Рябининой вдалося «пограти» зі стилістикою лубка, оновити її місцями в дусі майже кінематографічному (наприклад, книга відкривається листом персонажів, де кожному другорядного особі відведено по окремій картинці з описом). Або ось любовно виписані деталі: чого варті одні кудельки вовни велетня Полкана, полупса-напівлюдини, або східні орнаменти в шатрі хана Салтана Салтановича.

А Усачеву таким же чином вдалося оновити мову казки. Читається вона, як готовий сценарій для театру ляльок, ритмизованная проза з віршованими вставками так чітко лягає в формат народного театру, що я не здивуюся, якщо десь актори вже за ролями його розтягнули. Так що читаю синові «Бову» і чекаю «Еруслана Лазаревича» від того ж автора і в тому ж видавництві.

Олексій Олейников, спеціально для KidReader.ru.

Цю обкладинку я вихопив оком в анонсах відразу. Складне поєднання традиційних лубочних квітів, повтор знаменитого білібінського прийому «мініатюр», які винесені на обкладинку і утворюють рамку для центральної картини, і, звичайно, стиль — теплий, трохи наївний стиль лубка.