«Проїзний в казку» — рецензія на книгу Марії Агапова «Метрольцы»

0
2

Метрольцы

Агапова Марія
    Хома
    425 руб.

В цьому році видавничий дім «Фома» в рамках проекту «Настя і Микита» випустив у світ пухку книжку про підземних жителів — метрольцев. На радість маленьким машиністам» та їх батькам у свіжий збірник потрапили не тільки голови, що виходили раніше двома тонкими виданнями, — «Пригоди Юньки» і «Повернення Юньки», — але і абсолютно нові частини — «Допитливий хлопчик» і «Підземне місто».

Без сумніву, оригінальна казкова повість про маленькому працелюбну народ, що живе в таємничих лабіринтах метрополітену, знайде своїх юних шанувальників. Тільки уявіть: у підземному містечку — досить Подметровье — живуть крихітні чоловічки, які вдень ходять в школу, на роботу і в магазин, а по ночах з маленькими ліхтариками чистять та ремонтують величезні станції та вагони. Метрольцы ретельно приховуються: про їхнє існування знають лише головні люди в метро — ну звичайно, машиністи! А потрапивши на очі будь-якій іншій людині, всякий поважаючий себе метролец негайно перетворюється в… собаку! Ось така мімікрія під суворий світ метрополітену.

Однак не всі метрольцы згодні покірливо виконувати свою місію і все життя ховатися від людей. Бунтар і двієчник Юнька вирішує, що гнутися під ярмом побуту, коли ти молодий, сміливий і цікавий, — це просто злочин. Він тікає з дому і вперше потрапляє за двері з написом «Вихід у місто». Тут і починаються пригоди маленького метрольца в світі великих людей. У другій частині розвивається сюжет-перевертиш: допитливий хлопчик Костик, для якого теж немає нічого заманливіше таблички «Вхід заборонено», потрапляє в підземний місто метрольцев і встигає не тільки неабияк там наколобродити, але і довести, що, загалом-то, люди — народ непоганий.

Автор казки, молода письменниця Марія Агапова, — педагог за освітою. І це відчувається по тому, як легко і делікатно їй вдається «інкрустувати» захоплюючий сюжет виховними моментами.

«Часто малюкам дають завдання почистити вікна і двері вагонів. Якийсь хуліган днем розмалює вікна і двері поїзда маркером, а малюки вночі їх тиснуть. Ох, і важка це робота! Іноді на всю ніч! Маленькі помічники добираються додому втомлені, а тут ще по дорозі сміття збирати треба. Накидають люди фантики, пакети, банки та пляшки з платформ на рейки, а малюки ходять вночі, прибирають. Складають у величезні фіолетові мішки. Багато роботи у метрольцев, але працюють вони з задоволенням. Адже метро — це їхній дім!»

Ну який малюк кине в метро обгортку від морозива, знаючи, що прибирати за ним доведеться крихітному метрольцу? Хіба тільки щоб приманити…

Настільки ж ненав’язливо повість вчить і гуманного поводження з тваринами. Автор дає читачеві можливість поглянути на знайому ситуацію очима домашнього улюбленця. Ось, наприклад, показовий епізод, в якому Юнька, для відводу очей став щеням, потрапляє в руки дівчинку, яка ну дуже любить тварин:

«Дівчинка до самого вечора поралася з Юнькой: то по спинці погладить, то за вушками почухає, то хвостик покрутить. Принесла одяг від ляльки і почала на Юньку плаття натягувати. Юнька спочатку тримався, але потім не витерпів, розсердився. А сказати нічого не може, тільки гавкіт виходить. Він гавкає, а дівчинка сміється і в долоні плескає. Весело їй! Пару разів тікав Юнька в іншу кімнату під диван. Але все одно дівчинка його звідти за хвіст витягувала, відносила в прихожу на килимок — і знову мучити!»

Мабуть, цей образ закріпиться в дитячій свідомості міцніше, ніж постійне батьківське «Залиш Мусю в спокої!».

А ось затишні ілюстрації Ганни Іванової з точки зору педагогичности не так вже й досконалі. Батьки з високими художніми вимогами навряд чи додадуть в обране ці невигадливі і нарочито дитячі картинки. Зате у дітей є всі шанси не на жарт захопитися яскравими і многодетальными зображеннями тільки що відкрився їм світу. Тримаємо кулачки, щоб, придивившись, вони не помітили прикрих помилок на кшталт закликів «Одягніть каску!» на табличці у відремонтованому тунелі метро або «Вивчайте цифри!» на плакаті в метрольской школі (букви теж непогано б підучити). В іншому ілюстрації складають єдине ціле з текстом і підливають масла у вогонь дитячої фантазії, запалений новиною про підземних гномів.

Як визначити напевно, сподобається дитині повість про метрольцев? Простіше простого! Якщо малолітня читач:

• любить історії про гномів і крихітних чоловічків, як-то: «Пригоди Незнайки» Носова, «Дюймовочка» Андерсена, «Хлопчик із сірникової коробки» Кестнера, «Маленькі чоловічки» братів Грімм, «Чорна курка, або Підземні жителі» Погорєльського, «Подорожі Гуллівера» Свіфта і т. д.,
  • переносить улюблених казкових персонажів у реальне життя, продовжуючи писати про них власні сюжети;
  • обожнює поїзда і все, що з ними пов’язано,
  • побоюється їздити на метро, —

сміливо вручайте йому цю книжку. Обережно, у індустріальної казки про «метрошных гномиків» можуть бути побічні ефекти: не виключено, що батькам доведеться споруджувати у дитячій будинок-вагончик, а також відклеювати дитини в метро від вікон («На цей раз я їх точно побачу!») і бродячих собак («Це метролец, він тільки що перетворився!»). Зате після знайомства з метрольцами кожна поїздка в підземці стане справжньою пригодою — в цьому можна не сумніватися!

Олена Трилле, спеціально для Kidreader

В цьому році видавничий дім «Фома» в рамках проекту «Настя і Микита» випустив у світ пухку книжку про підземних жителів — метрольцев.