Рецензія на книгу віршів «Апельсинные кірки» Марії Моравської

Апельсинные кірки

Моравська Марія
    Дубровський Андрій
    Серпень
    351 руб.
    456 руб.

Вихід цієї книжки віршів для дітей Марії Моравської здається мені вельми своєчасним: в історії нашої дитячої поезії ще залишаються білі плями, і, зокрема, Моравської ще належить зайняти належне їй місце в ієрархії засновників і першовідкривачів дитячої літератури ХХ століття.

Ім’я Марії Людвиговны Моравської було майже забуто і на довгі роки викреслено з історії літератури. Вона народилася у Варшаві в 1890 році, брала активну участь у літературному житті Петербурга 1910-х років, в 1917-му емігрувала, опинилася в Америці, співпрацювала з американськими журналами, друкувала англійською мовою оповідання, статті і нариси. В 1927 році в Нью-Йорку також англійською був виданий її роман «Жар-птиця» про петербурзької життя 1910-х років; померла вона в 1947-му в Америці, то в 1958-му в Чилі…

Моравська виникає у близькому колі М. Волошина, Н. Гумільова, за три передреволюційних року вона випустила сім книг (у тому числі — дві дитячих: книгу віршів «Апельсинные кірки» і книгу оповідань «Квіти в підвалі»), помічені критикою. Її робота в дитячій літературі виявилася плідною. Моравська публікувалася в найкращих журналах свого часу — «Галчонке» і «Стежці»; в останньому вона дебютувала як дитячий поет в 1911 році і нерідко друкувалася під псевдонімом Рікі-Тікі. Збірки її віршів «Апельсинные кірки» з вражаючими ілюстраціями С. Чехонина побачив світ у 1914 році. Збірник ще двічі перевидавався — в 1921 році в Берліні у 1928 році — у скороченому варіанті — у московсько-ленінградському «Гізі», після чого вірші Моравської, так і не ставши надбанням широкої дитячої аудиторії, були віддані забуттю.

Їх відкриття для сучасних читачів відбулося тільки в 1989 році, перше видання антології Е. О. Путилової «Російська поезія дітям», і вони відразу ж стали досить широко перевидаватися. І це зрозуміло: Моравська виявилася своєрідним поетом, вона ввела в обіг ряд тем і сюжетів дитячої лірики, а інтонація окремих її віршів звучить напрочуд сучасно. Зрозуміло також, чому радянські видавництва не схвалювали Марію Моравську: її дитячу творчість можна назвати лірикою співчуття і розради, а вони-то і відкидалися на догоду фальшивим соціального оптимізму.

В книгу видавництва «Серпень» увійшли лише обрані вірші Моравської з «Апельсинних кірок», зате до них додається автобіографія поетеси і докладний післямова видавців. Це робить книгу не лише цікавою, але і корисною для читача будь-якого віку.

Михайло Яснов, спеціально для KidReader

Вихід цієї книжки віршів для дітей Марії Моравської здається мені вельми своєчасним: в історії нашої дитячої поезії ще залишаються білі плями, і, зокрема, Моравської ще належить зайняти належне їй місце в ієрархії засновників і першовідкривачів дитячої літератури ХХ століття.Ім’я Марії Людвиговны Моравської було майже забуто і на довгі роки викреслено з історії літератури.