Рецензія на видання «Казки про мертву царівну і про сім богатирів» з ілюстраціями Е. Антоненкова

2

Казка про мертву царівну і про сім богатирів

Пушкін Олександр Сергійович
    Євген Антоненков
    Акварель
    236 руб.

Відомо, що Олександр Сергійович Пушкін спеціально для дітей нічого не писав — за винятком, хіба що, знаменитого посвячення маленькому Павлу В’яземському: «Душа моя, Павло…», і т. д. З часом казки Пушкіна стали входити в репертуар дитячого читання, і сьогодні вони вже сприймаються як написані саме для дітей. І це зрозуміло: уявлення про те, що добро повинно неодмінно брати верх над злом — одне з основоположних понять дитинства і отроцтва, і де, як не у віршах Пушкіна черпати оптимістичну впевненість, що так воно і є?

«Казка про мертву царівну і про сім богатирів» написана в Болдіні, восени 1833 року. Так що альбом видавництва «Акварель» попав якраз до 180-ї річниці цієї чудової казки. Знаменитий нині художник Євген Антоненков створює в книзі свій рівноправний авторського тексту світ, одночасно зворушливий і іронічний, і оскільки казка багатьма, я сподіваюся, пам’ятається мало не напам’ять, бродити по світу з героями художника — окреме естетичне задоволення. А той маленький читач, які вперше взявся за читання казки, може тепер на все життя зберегти перше враження від малюнків Е. Антоненкова і уявляти собі героїв Пушкіна саме такими, якими їх зобразив художник.

Серія «Чарівники кисті» (у ній, наприклад вийшла «Робоча абетка» Йосипа Бродського з ілюстраціями Ігоря Олейникова), поповнилася черговим поліграфічним шедевром, з чим можна тільки привітати видавництво і читачів.

Михайло Яснов, спеціально для KidReader

Відомо, що Олександр Сергійович Пушкін спеціально для дітей нічого не писав — за винятком, хіба що, знаменитого посвячення маленькому Павлу В’яземському: «Душа моя, Павло…», і т.