Розповідь як акварель — рецензія на книгу Сергія Георгієва «Собаки не помиляються»

Собаки не помиляються

Георгієв Сергій Георгійович
    Герасимова Дар’я
    ЖУК Жива Розумна Книга
    362 руб.
    444 руб.

Сергій Георгійович Георгієв вже багато років співпрацює з тележурналом «Єралаш». Ось і розповіді у нього — як «Єралаш», тільки серйозні. Все на місці — чудово окреслені, неймовірно правдоподібні дитячі характери, повсякденні, але такі важливі в житті ще не дуже дорослої людини колізії, дрібні випадки, які запам’ятаються на все життя. І часто — парадоксальний фінал, майже як у О. Генрі, і якщо «майже», то тільки тому, що автор не ставить перед собою такого завдання. Ні, вони і смішні теж бувають, як же інакше, але в основному — сумні, ліричні і, звичайно, змушують замислитися. А ще чомусь ностальгічні — хоча в них майже немає ознак епохи, вони м’яко, але наполегливо повертають дорослого читача в його власне дитинство. Цікаво, чи відчують це читачі-школярі, для яких книга призначена?..

Ось в оповіданні «Чаклунство», наприклад, двоє сільських приятелів зібралися покататися на човні, а з ними напросилася міська дівчисько. Сказала, що чаклунка. Сказала, що знає таке слово, щоб риба добре ловилася. І звуть її Марина — морська, значить. І риба у неї ловилася і правда чудово, дарма що дівчина взяла в руки вудку явно вперше в житті. Але жінка на кораблі — до біди, і біда не забарилася: човник мало не затягло у водоспад. Все скінчилося добре — а коли один з приятелів поремствував іншому, що взяв дівчину на корабель, той відповів: «дівчину — не можна, дівчину — не взяв би. Чаклунку — можна.

А в оповіданні «Пахом» хлопчик підібрав біля магазину величезного бездомного пса. Пес виявився наділеним незвичайним почуттям власної гідності: він і пиріжок у хлопчика взяв, тільки коли переконався, що той теж поїсть. Подачку — ні-ні, за компанію — можна. Хлопчик повів пса додому, налагодив з ним стосунки, придумав ім’я. Але тато — хороший, турботливий тато, який вийшов зустрічати сина, щоб той не йшов один у темряві, — відчитав пса: мовляв, хороші пси не втрачаються. І гордий Пахом повернувся і пішов у ніч і сніг.

А в веселій і зворушливої історії «Кару-сига» мова про інше — про похідному братстві, про чарівництво, яке починається, як тільки взваливаешь рюкзак на плечі і йдеш в гори. Компанія з Артеку влаштувала привал, і якось так вийшло, що один хлопчина зробився кухмистером, а інший йому допомагав. Кухмистер, естонець Велло, судячи з усього, повкидав у котел все, що під руку попалося, але всім сказав, що це чарівне естонське страва «кару-сига» і готувати його можна лише раз у житті. Вдруге вже не те. І чари подіяли — нічого смачнішого ніхто з хлопців у житті не їв. А потім герої зустрічаються вже дорослими, всім вже відомо, що «кару-сига» по-естонськи «ведмідь-свиня» і що якщо покидати все що під руку попалося в котел, навряд чи вийде смачно. Однак чудові спогади про той день залишилися, і відчуття чарівництва нікуди не поділося. А що? Іноді так буває.

Словом, вони дуже різні, ці розповіді в книжці «Собаки не помиляються». І їх майже чотири десятки, що, безсумнівно, гідність. У книжку помістилося багато — любов і смерть, мужність і боягузтво, образа і прощення, провини і каяття. І про це Сергій Георгієв розповідає чудесним, легким і прозорим мовою — кожен розповідь як акварель. Як акварель на стіні в оповіданні «Кораблик».

А. Бродоцкая, спеціально для KidReader.ru

Сергій Георгійович Георгієв вже багато років співпрацює з тележурналом «Єралаш». Ось і розповіді у нього — як «Єралаш», тільки серйозні.