Вірші для «вільних» читачів — рецензія на книгу Михайла Есеновского «Місяць за диваном»

0
4

Есеновский Михайло Юрійович
    Щетинская Маргарита
    ЖУК Жива Розумна Книга
    343 руб.

Дитяча субкультура завжди відрізнялася тим, що в ній «осідали» вже відпрацьовані у дорослому культурі звичаї та уявлення. У XIX столітті дитяча поезія йшла слідом дорослого, повторюючи і множачи її художні досягнення та етичні установки. У XX її місце різко змінилося – вона стала «полігоном» для багатьох поетів: одні з них були позбавлені можливості реалізуватися у «дорослому» тоталітарному суспільстві, інші – паралельно з цим – вирішували свої формальні завдання, оскільки гра, у тому числі словесна, це перш за все прерогатива дитинства.

Яскравий тому приклад – вже в наш час – вірші поета Олега Григор’єва: фактично всі його творчість – це пародія на моральні установки навколишньої дійсності. Перебільшення, доведення до абсурду реального світу стає формою захисту свідомості, насамперед, дитячого, від хаосу, алогічності життя. Сьогодні у Олега Григор’єва чимало послідовників – перш за все назву Артура Гиваргизова з його дотепними і теж, як правило, пародійними віршами.

В цю ж традицію, як мені здається, вписується тільки що вийшла книга Михайла Есеновского «Місяць за диваном» – збори парадоксальних, іронічних так і просто веселих та ігрових поезій для «розумних» дитячих читачів. Це та, намічена у творчості Григор’єва грань між дитячістю і дорослістю, яку дуже важко провести, але яка самим своїм існуванням притягує і дає поживу для іронії і примітною словесної гри. Відштовхуючись від законів і формул фізики, математики, астрономії поет, як точно написано в анотації до збірника, законів світобудови виводить свої власні закони — «квантову механіку» нашого повсякденного життя, насиченою неймовірними подіями:

На день народження подарували Сонячну систему,

модель в масштабі один до сорока трьох.

Довелося трохи розширити дверний проріз,

а також частково у вітальні зруйнувати стіну,

змістити орбіти Венери, Марса, Місяця,

щоб Місяць у масштабі, коли з’являлася з-за дивана,

здавалося, стосувалася верхівки он тої сосни,

але за Місяць справжню боком не зачіпала

Або такий чудовий епізод під назвою «Влучив, але не вгадав» з пародійним епіграфом-поясненням: «Щоб в майбутньому стати світилом науки, слід з дитинства регулярно відвідувати школу. Це добре розвиває зорову пам’ять».

Вряди-годи зайшов на урок географії

і, уявляєте, не прогадав.

Навмання тицьнув у дошки в якісь графіки

і — не повірите — вгадав!

Марьиванне, географичке,

що називається, потрапив.

Просто повз йшов з електрички

і зайшов,

а раніше не заходив.

Потім виявилося, що це не географія,

те, куди я випадково попав,

і зовсім не Марьіванна Кондратьєва,

а Кварацхелія Автанділ,

здається, Луарсабович,

вчитель з малювання

(пацани за очі називали його «кацо»).

Дуже схожий на Кондратьєву Марьиванну.

Правда, я погано пам’ятаю її в обличчя.

Збірник Есеновского, буквально напханий высокомудрыми і блискуче обыгранными істинами, чудовими алюзіями на класичну і сучасну культуру, цілком реальними фактами і відсиланнями до енциклопедій, і одночасно тонкої поетичної знущанням над недбайливими учнями і грою з банальними побутовими істинами, – збірник цей принесе масу задоволення всім «незакомплексованным» читачам поезії, великим і маленьким. Впевнений на сто відсотків!

Михайло Яснов, спеціально для KidReader.ru

Вірші для «вільних» читачів — рецензія на книгу Михайла Есеновского «Місяць за диваном»Дитяча субкультура завжди відрізнялася тим, що в ній «осідали» вже відпрацьовані у дорослому культурі звичаї та уявлення. У XIX столітті дитяча поезія йшла слідом дорослого, повторюючи і множачи її художні досягнення та етичні установки.