Як стати мандрівником — рецензія на книгу Федора Конюхова

Як я став мандрівником

Федір Конюхов
    Безменов Артем
    Хома
    77 руб.
    82 руб.

Видавничий дім «Фома» вже третій рік як випускає книжкову серію «Настя і Микита». Вона включає в себе книги декількох напрямків: оповідання, вірші, казки, біографії великих людей (в основному — російських історичних осіб), пізнавальні книги з історії, архітектурі, живопису та подорожей. Задумка похвальна: всі книги невеликі за обсягом і ціна на них цілком доступна. Це дуже до речі читачеві, який не хоче або не може витрачатися на товстелезні важкі енциклопедії, і до того ж маленькі книжки-брошурки зручно брати з собою в дорогу, в поліклініку і т. д. Входять в серію і пізнавальні розмальовки — мінімум тексту-максимум картинок.

Справжнє відкриття «Фоми» та подарунок читачеві — це мандрівник Федір Конюхов, який постає в несподіваній ролі дитячого письменника. Його книга «Як адмірал Ушаков Чорне море руським зробив» — одна з кращих в біографічної серії. Конюхов пише стриманим, спокійним тоном, без зайвих ахів і вигуків. Правда, слід сказати, що книга, напевно, все ж не розрахована на дошкільнят, а на молодших школярів, оскільки Конюхов свідомо не хоче спрощувати те, про що розповідає, і не женеться за занимательностью.

Його ж перу належить і автобіографія «Як я став мандрівником», яку теж включили в серію дитячих книг, і це також велика удача. Конюхов як не можна краще підходить в оповідачі від першої особи: ось він-справжній герой, мореплавець, самостійно здійснив подорож навколо світу, російська Тур Хейєрдал. Про себе, своє дитинство, про мрію стати мандрівником, на яку надихнув його дід, плавав з Сєдовим, Конюхов розповідає просто, щиро, нехитро. (Попрацював над текстом досвідчений редактор, чи ні, але кінцевий результат вийшов хороший). Чуєш живий голос людини, який описує життя як вона є: відлупцював батько мотузкою за те, що хлопчик поплив без попиту в море, — так про це прямо і сказано. Конюхов не підлабузнюється перед маленьким читачем, нічого не спрощує, не сюсюкає. Він веде розмову по душах і при цьому вміло відбирає зі своїх пригод саме те, що буде цікаво дитині, — те, що звучить як казки Кіплінга або сучасні варіації на тему «Острова скарбів»: про зустріч у відкритому океані з китом, про зіткнення з справжніми піратами, з білим ведмедем на Північному полюсі… Цікава главку «Чим живляться мандрівники» — неважливо, чи бували батьки з дитиною в поході чи ні, для них вона буде корисна. Та й в цілому книга, безперечно, цікава батькам — до того ж для них, якщо вони не читали «дорослі» книги Конюхова, вона стане відмінною рекламою.

Ольга Вольфцун, Віра Поліщук, спеціально для KidReader.ru

Видавничий дім «Фома» вже третій рік як випускає книжкову серію «Настя і Микита». Вона включає в себе книги декількох напрямків: оповідання, вірші, казки, біографії великих людей (в основному — російських історичних осіб), пізнавальні книги з історії, архітектурі, живопису та подорожей.