З життя інопланетян. Рецензія на книгу П. Друкерман «Французькі діти не плюються їжею»

0
2

Французькі діти не плюються їжею

Друкерман Памела
    Синдбад
    565 крб.

Книга Памели Друкерман виглядає чудо як заманливо і навіть апетитно — обкладинка в яскраве червоно-білу клітинку, наче скатертина, а зверху ще й суперобкладинка з витонченим малюнком: щасливе сімейство — струнка мама, стильний тато і виховані діти за одним столом з дорослими. Фантастика, скажете ви? Діти поводяться за столом струнко ніколи і ні за що? Американська журналістка, яка багато років прожила у Франції, народила там трьох дітей і багато спілкувалася з французькими мамами, вважає, що французам відомий секрет гармонійного виховання дітей. Такого виховання, при якому немовлята сплять, а не колобродять ночами, дворічні спокійно ведуть себе в ресторані з дорослими, і взагалі — такого мудрого виховання, при якому з дитиною, навіть маленьким, можна домовитися, як з дорослим розумною людиною.

Підзаголовок «Секрети виховання з Парижа» багато говорить серцю і розуму російського читача. Що французьке, то для нас означає саме європейське, вершки витонченості, стильності та елегантності, будь то парфумерія, мода, вміння жити як таке. Тому інтерес до книги нехай і американського автора твору Памели Друкерман забезпечений. Треба сказати, що в зображенні Друкерман французький підхід до виховання дітей постає саме як рівноправна і органічна частина французького вміння жити в цілому. Жити, з повагою і розважливістю ставлячись до себе і дітей. Жити в задоволення, спокійно і приємно.

Ідея хороша. Особливо привабливою вона виглядає, коли автор для контрасту протиставляє її американському підходу до виховання дітей. Якщо говорити спрощено, то і правда контраст.

У американців дитина цар і бог, його надмірно опікують, але при цьому, на думку автора, батьки занадто наполегливо стимулюють ранній розвиток ледь не з пелюшок і тим позбавляють малюка дитинства, перетворюючи його в заручника своїх амбіцій. Дитина розбалуваний вседозволеністю, не знає слова «ні», і в той же час перетворений в батьківський проект. Чи Не правда, знайома? Ці віяння зараз в ходу і у нас, особливо робити з дитини плацдарм для батьківських експериментів.

У Франції ж, якщо вірити Друкерман, дитина і його виховання зовсім не стають центром і стрижнем життя, а лише її частиною. Малюкові з самого початку вселяють, що у батьків є право на особистий час, що він повинен знати своє місце, що батьківський авторитет незаперечний, хоча по дрібницях і можливі послаблення. У той же час французи умудряються не квапити інтелектуальний розвиток дитини в збиток дитинства, але при цьому дуже рано починають привчати малюка до відповідальності, дисципліни, рамок і питати як дорослого. Ось, коротко, основні відмінності. Приємно зауважити, що, здається, у французького підходу є щось спільне з російським. Хоча і не всі.

Далі починаються цікаві зокрема. Ми дізнаємося, як француженки відносяться до вагітності і як відновлюються після пологів (проявляючи дивовижну самодисципліну і разюче швидко!), як новонародженого привчають спокійно спати по ночах і не будити батьків по сто разів. Друкерман цікаво і дотепно розповідає про основних поняттях французького підходу до виховання. Вона спробувала систематизувати його, хоча самі французи застосовують його природно, як дихають. У цьому сенсі погляд з боку виявився вельми корисний. Ми дізнаємося, як дитині пояснюють межі дозволеного і відмінність пустощі від серйозного проступку. Як французькі матусі володіють мистецтвом говорити «ні» і заспокоювати одним лише суворим поглядом. Дізнаємося, ніж французький принцип «контролюй себе» відрізняється від американського (схожого на наш?) «веди себе добре». Без гумору теж не обходиться: крім поняття «дитина-король» (для французів це образ негативний), звучить вираз «матуся-таксі» (мати, яка тільки й робить, що возить чадо з гуртка на гурток, із секції в секцію, перевантажуючи його «развивалками»). Чи То сміятися, чи то плакати, чи то (натякає автор) на себе оборотиться.

Не можна не помітити, до чого Памела Друкерман зачарована Францією. Тому в книзі можна знайти чимало пізнавального про французькому устрій життя в цілому, про підхід до харчування, про розподіл ролей в сім’ї і так далі. І читати це захоплююче цікаво і корисно. Відразу виникає бажання застосувати на практиці. Щоправда, авторові хотілося вмістити під одну обкладинку якомога більше, тому текст метається від легкого журналістського гламуру до посібників для батьків і навіть до країнознавства і кулінарній книзі. Друкерман то і справа наводить порівняльну статистику з різних питань педагогіки (у виносках від видавництва для порівняння додані російські цифри, треба сказати, в основному невтішні, хоча незрозуміло, з яких джерел почерпнуті. Так, за тілесні покарання дітей виступають у нас 73% — це в порівнянні з мізерними показниками по США і Франції). Статистичних викладок приходять на зміну легкі замальовки з життя знайомих французьких мам і тат, а за ними раптом слідують абзаци, пересказывающие французькі книги з виховання дітей, психології та дієтології (від незнайомих імен і назв голова обертом йде). Посилається на ці книги Друкерман дуже часто, і російський читач ними напевно зацікавиться, тільки от питання — переведені на російську?

В цілому науковою інформацією книга зовсім не перевантажена і особливої підготовки не вимагає. Інша справа, що і конкретних рекомендацій тут замало, хоча автор старанно намагається їх ввести. І ось це, мабуть, серйозний мінус: обіцянку дано, але автор його не дотримав. Так, книжка створює певний настрій, дає якісь психологічні установки щодо спілкування матері і дитини. Але тільки мимоволі вганяє в комплекси читачку: ось, десь є незворушні витончені матері, блискавично схудлі після пологів, не відають післяпологових депресій. У них діти довше трьох хвилин не плачуть, у три роки вже самі пироги печуть, а ти зі своїми так впоратися не можеш. Тут би і згодився практичний рада, але… Розповідь про те, як автор застосувала французькі методи на своїх дітей, завжди виглядає однаково. Така знайома француженка зауважила: «як, ви цього не вмієте? А ми завжди так робимо», і американка її послухала, і в неї все вийшло — нехай не з першого разу, але дуже-дуже швидко. І всім стало добре: і мамі, і татові, і дітям.

…Окреме питання — це переклад книги, начебто невимушений, жвавий, цілком витриманий в стилі легкого глянцю і світської балаканини. І все б добре, якби з гнітючим завзятістю знову і знову не вставляв перекладач в текст «я була в шоці», «моя мама була в шоці», «діти були в шоці». Так, звичайно, це малограмотна вираз давно просочилася в ЗМІ. Але це не причина впускати його ще й книги. Іноді ж перекладачеві просто лінь або він поспішає. Тому домашнє прізвисько дочки автора — «Горошинка», «Bean», переведено безглуздим «Бін». Тому замість розвиваючого набору «Малютка Ейнштейн» вискакує «Бейбі Ейнштейн». Ми, звичайно, знаємо деякі англійські слова, але можна було б і перекласти.

Загалом, книжка Друкерман — читання приємне, необтяжливе, хоча, прямо скажемо, дорого коштує для книги, яку з задоволенням прочитаєш, але до якої навряд чи будеш повертатися кожен раз за порадою або підтримкою.

Віра Поліщук, спеціально для KidReader

Книга Памели Друкерман виглядає чудо як заманливо і навіть апетитно — обкладинка в яскраве червоно-білу клітинку, наче скатертина, а зверху ще й суперобкладинка з витонченим малюнком: щасливе сімейство — струнка мама, стильний тато і виховані діти за одним столом з дорослими.